Orchidea gondozása, átültetése és locsolása

Készült:
2021.08.27.
Szerző:
Török Balázs

Az egyik legnépszerűbb növény az Orchidea, nem csak nálunk más országokban is. Hiszen gyönyörű virágai vannak, különböző színekben pompázik és több fajta közül is választhatunk. Tartása sem komplikált, azonban pár egyszerű szabályt érdemes betartunk. Ezekről lesz most szó.

Az orchideák családja rendkívül gazdag, közel 30 ezer faja ismert. Ezenkívül rengeteg hibrid fajta is létezik. Itthon az orhideaként hívott növény a Phalenopsis, azaz lepkeorchideának nevezik. Mint sok más szobanövény, ez is a trópusokon él. Ez és több más orchidea faj is egy különleges csoportba, az epifita fajok közé tartozik. Ezek azok a növények, amelyek a fán laknak.

Orchidea átültetése

Nos, ahogy a boltokban is faháncsos, kérges, fenyőkérges közegben kaphatóak, úgy otthon is ha, átültetjük őket, csak és kizárólag orchidea földbe ültessük át, szinte bármilyen más talaj választása - nem körültekintő összeállítás esetében - a növény gyors pusztulásával jár.

Az orchideák, lévén epifiták, a többi növénytől eltérő locsolást igényelnek. Őket akkor kell megitatni, amikor a gyökereik kifakulnak, fehéres-szürkévé vállnak. Ilyenkor 15-20 percre merítsük őket lehetőleg lágy, vagy forralás után kihűlt vizbe. Ehhez adagolhatunk vegetatív időszakban, tavasszal és nyáron tápoldatot.

Orchidea locsolása

A locsolásnál ügyeljünk arra, hogy a levelek tövébe ne kerüljön víz, mert az könnyen rothadást okozhat, ami gyorsan az egész növény pusztulását okozhatja. Ugyan így permetezésnél is körültekintően járjunk el, vagy ne permetezzük a növényt. Ha szeretnénk párásítani, akkor a kaspóba vagy a tálkába helyezett agyaggolyókkal és azok nedvesen tartásával növelhetjük a párát. 

Orchidea elhelyezése

Az orchideák szeretik a napfényt, ugyanakkor a túl erős, direkt napfénytől könnyen megéghetnek, főleg a nyári napokon veszélyes ez, télen igyekezzünk az ablak közelében tartani őket.

Az orchideáink megfelelő tartás mellett évente kétszer virágozhatnak, ezt követően a tőnél vágjuk el a virág nyelét, majd pár hónapig ne tápozzuk a növényt.